Technologie

Nautilus tapse buizen: niet alle geluid dat door een luidspreker gegenereerd wordt, wordt in de kamer uitgestraald.

The sound of silence. Niet alle geluid dat door een luidspreker gegenereerd wordt, is goed geluid. Het geluid dat van de achterkant van een werkende driver naar een conventionele luidsprekerkast wordt doorgegeven, kan op en neer kaatsen en afbreuk doen aan het goede geluid dat uit de voorkant komt. Met de baanbrekende Nautilus™-luidspreker biedt Bowers & Wilkins een andere oplossing voor luidsprekerkasten. Tapse buizen, gevuld met absorberend materiaal, absorberen de afstraling van geluid aan de achterzijde van elke eenheid en beperken de resonantie tot een absoluut minimum. Nautilus tapse buizen zijn in bijna iedere luidspreker van Bowers & Wilkins aangebracht, zelfs al zijn ze met het blote oog niet te zien.


Geluid wordt door een holle poolmagneet geleid, weg van het membraan, en verdwijnt in de staart. Als het geluid dat u hoort, is dus goed geluid. Wanneer een driver belast wordt door een buis met een ongeveer even grote diameter als het membraan, wordt het geluid in de vorm van een reeks eenvoudige vlakke golven door de buis heen verspreid. Wanneer het geluid de andere kant van de buis bereikt, wordt het weer door de buis omhoog teruggekaatst, naar de driver toe. Wanneer het de driver bereikt, veroorzaakt het een vertraagde afstraling. Dit vertraagt het originele signaal, waardoor het geluid aan helderheid verliest. Als de buis echter met absorberend materiaal gevuld wordt en de buis lang genoeg is, kan de energie afgevoerd worden voordat deze het einde van de buis bereikt. Het geluid van de driver blijft dan zuiver en getrouw aan het inkomende signaal.

Door de buizen taps te maken, kunnen we ze voor hetzelfde absorberingsniveau ook korter maken. Hij werkt dan precies omgekeerd als een hoorn: hij verlaagt de geluidssterkte in plaats van deze te verhogen. De limiet van dit soort belasting wordt bereikt wanneer de golflengte ongeveer net zo klein is als de diameter van de buis. Boven een bepaalde frequentie plant het geluid zich niet meer als een eenvoudige vlakke golf voort en ontstaat er een reeks van crossmode resonanties die opnieuw door het drivermembraan heen afgestraald kunnen worden. Om de doeltreffendheid van buisbelasting te handhaven, dient de bandbreedte van iedere driver beperkt te worden. Dit is de reden waarom de Nautilus-luidspreker in een 4-weg systeem is opgesplitst. Voor bredere bandbreedtes is een complexer belastingtype vereist. Het was op grond van dit feit dat voor de Nautilus 800 Series een bol-/buisbehuizing ontwikkeld werd.

Copyright © 2019 Bowers & Wilkins. All rights reserved.