Technologie

Matrix: de ineengrijpende Matrix™-panelen, die uniek zijn voor Bowers & Wilkins, verstevigen de behuizing op een manier die werkelijk ongeëvenaard is.

Resonanties in de klankkast van een instrument, bijvoorbeeld een viool, zijn essentieel en geven het instrument een geheel eigen karakter. Het is de taak van de ontwerper om de resonanties zodanig te vormen, dat ze iedere noot in het bereik van het instrument gelijkmatig ondersteunen. Het tegengestelde gaat op voor een luidspreker. Resonanties in de kast leggen het karakter van de luidspreker over dat van de muziek die hij weergeeft heen. Versteviging is een essentieel hulpmiddel om het 'luide spreken' aan de drivers en niet aan de kast over te laten, zodat het oorspronkelijke karakter van de instrumenten zuiver kan worden weergegeven.


De ineengrijpende Matrix™-panelen, die uniek zijn voor Bowers & Wilkins, verstevigen de behuizing op een manier die werkelijk ongeëvenaard is. Met krachtige woofers die de kast proberen te schokken en hoge druk binnenin waardoor de panelen het geluid zouden kunnen vervormen, verstevigt deze driedimensionale honingraatstructuur de kast op kleine intervallen en in iedere richting. Matrix zorgt voor een drastische afname in kastkleuring, zodat u zich kunt concentreren op musici, zonder op de luidsprekers te letten.

Trillingen in de kastpanelen kunnen een belangrijke oorzaak van geluidskleuring zijn. Hoewel de amplitude van de trillingen klein is, ontstaat er door het grote stralingsvlak een aanzienlijke geluidsafstraling van de panelen, en de geluidskwaliteit van de luidspreker lijdt daaronder. Er zijn twee belangrijke technieken om kastkleuring te voorkomen: dempen en verstevigen. Door dempende panelen aan de binnenkant van de behuizingswanden aan te brengen, meestal in de vorm van bitumenplaten, wordt naklinken van resonantie weliswaar goed voorkomen, maar dit doet weinig aan het door de driver opgewekt doorbuigen van de panelen. De buiging is niet lineair en de vervormde harmonische structuur van de totale weergave van de luidspreker verandert het timbre van het geluid. Stijvere panelen verlagen de amplitude van de buiging. Dit kan worden gerealiseerd door de panelen dikker te maken en versteviging te gebruiken. 

Matrix is een ineengrijpend rooster van panelen, opgesteld in twee rechthoekige vlakken, zoals bij een bierkrat. Tot op heden is dit nog steeds de meest effectieve methode om een luidsprekerkast te verstevigen. De dikte van en afstand tussen de panelen kan eenvoudig worden aangepast, afhankelijk van het belangrijkste frequentiebereik. De panelen zijn akoestisch geperforeerd om de individuele cellen onderling te verbinden, zodat de driver het volledige volume in de kast kan zien. Om resonanties in en Helmholtz-stemming tussen de cellen te voorkomen, wordt iedere cel gevuld met absorberend materiaal, meestal opencellig schuimmateriaal. Matrix is ontwikkeld door Bowers & Wilkins en wordt uitsluitend door ons gebruikt.

Copyright © 2018 Bowers & Wilkins. All rights reserved.