Technologie

Diamanten tweeters: het ultieme domemateriaal en de best klinkende tweeter die u ooit gehoord hebt.

Waarom diamant gebruiken voor tweeter-domes? Het klinkt misschien extravagant, maar het is gewoon alweer een stap van Bowers & Wilkins in onze speurtocht naar de perfecte luidspreker. Eén element van onze zoektocht naar het allerbeste is de ontwikkeling van driver units die niets van het signaal wegnemen en daar ook niets aan toevoegen. In een tweeter betekent dit een dome die star blijft en zich perfect zuigerachtig gedraagt, zo ver op de frequentieschaal als maar mogelijk is. Hiervoor zijn materialen met een hoge stijfheid-/dichtheidsverhouding vereist. En dat is waar diamant in beeld komt.

In de loop der jaren heeft Bowers & Wilkins het ontwerp van zijn aluminium tweeter-dome geoptimaliseerd om de opbreekfrequentie te verhogen en een helderdere geluidsweergave te bereiken. Diamant is het materiaal dat het gedrag van een hypothetisch perfecte tweeter – een tweeter met oneindige stijfheid en een massa van nul, die alleen in een computer kan bestaan – het beste benadert. In samenwerking met de meest vooraanstaande industriële diamantproducent ter wereld hebben wij de ultieme tweeter-dome en de best klinkende tweeter geproduceerd die u ooit gehoord hebt.


De belangrijkste technische uitdaging bij het ontwikkelen van een natuurgetrouwe geluidsweergave voorbij de menselijke gehoorgrens is eenvoudig te omschrijven, maar moeilijk te overkomen. De uitdaging is om een materiaal te vinden dat oneindig stijf is en zeer precies gevormd kan worden tot een flinterdunne, lichtgewicht tweeter-dome. Dat is alles. Zo makkelijk is het. Oneindige stijfheid is natuurlijk onmogelijk, maar er bestaat een materiaal dat veel stijver is dan het materiaal dat normaliter voor tweeter-domes gebruikt wordt en dat werkelijk aanzienlijk betere prestaties kan leveren: diamant. Weinig materialen zijn zo stijf als diamant, en weinig materialen zijn zo moeilijk in een tweeter-dome te verwerken. De moeilijkheidsgraad heeft ons er echter nooit van weerhouden om de juiste dingen te doen, en het technische pleidooi voor een diamanten tweeter-dome is bijzonder overtuigend. 
De algemene maatstaf om te bepalen hoe geschikt een materiaal voor tweeter-domes is, ervan uitgaande dat het licht genoeg is om de juiste prestaties te leveren, is de opbreekfrequentie van de dome. Dit is de frequentie waarbij de dome vanwege de aanwezige versnellingen en krachten niet meer als een coherent geheel beweegt en het geluidssignaal derhalve kan gaan vervormen. Voordat de praktisch metalen domes in de jaren 80 in opkomst kwamen, zou een typische kunststof of stoffen dome al onder 10 kHz opbreken. En dat is niet alleen binnen het hoorbare bereik, maar ook zeer goed te horen. Metalen domes, soms van koper maar meestal van aluminium of titanium, verhoogden dit tot circa 20 kHz; het punt waarop tweeters aanzienlijk nauwkeuriger werden. Dankzij latere ontwikkelingen in productietechnieken, waarvan er veel door Bowers & Wilkins zijn uitgevonden, is de hoogste opbreekfrequentie bereikt, die nu rond de 30 kHz ligt voor de beste metalen dome-tweeter: onze 26 mm Nautilus™ aluminium dome.


Diamant wordt al sinds de jaren 1950 in beperkte maten en vormen kunstmatig geproduceerd en wij realiseerden ons een hele tijd geleden al dat als we een diamanten dome konden maken, wij de opbreekfrequentie tot circa 70 kHz zouden kunnen opvoeren. We moesten echter wachten totdat de diamantproductietechnieken het peil van onze aspiraties zou bereiken. En dat is recentelijk gebeurd in de vorm van chemische dampdepositie. Chemische dampdepositie is een technologisch geavanceerde techniek die het mogelijk maakt om pure diamant in ingewikkelde vormen te 'kweken'. Het principe van chemische dampdepositie is hetzelfde als bij ijsbloemen die op een ruit ontstaan. Bij chemische dampdepositie benaderen de temperaturen echter die van het oppervlak van de zon en wordt de rol van water overgenomen door koolstof. Intensieve ontwikkeling bij 's werelds meest vooraanstaande industriële diamantproducent heeft eindelijk vrucht afgeworpen en wij hebben een tweeter weten te produceren die letterlijk zo goed als perfect is. In twintig jaar hebben wij de dome-tweeter verheven van een eenvoudig mechanisme dat het akoestische geluidssignaal slechts bij benadering kon reproduceren tot een geraffineerd en met precisietechniek vervaardigd instrument dat praktisch 100% nauwkeurig is.

Maar wat doet een diamanten tweeter voor de geluidskwaliteit? Net als de diamanttechnologie is het een eenvoudige vraag met een ingewikkeld antwoord. Het is veel beter om het met uw eigen oren te ervaren. Het beste antwoord is dat de bijna 100% perfectie van een Nautilus™ diamanten dome-tweeter gewoon betekent dat de muziek klinkt zoals die zou moeten klinken. Niets toegevoegd, niets weggenomen. In de praktijk betekent dit helderheid, detail en een gebrek aan vervorming of kleuring wel voorbij alles wat we tot nog toe ooit gehoord hebben.

Copyright © 2019 Bowers & Wilkins. All rights reserved.