De geschiedenis van Bowers & Wilkins

De periode van 1970 – 1980 een werd gekenmerkt door belangrijke mijlpalen voor Bowers & Wilkins. Het was in deze periode dat het bedrijf voor het eerst Aramid Fibre als conusmateriaal gebruikte. Het kwam tot een hoogtepunt met de introductie van de 801, die in bijna alle klassieke opnamestudio’s over de hele wereld, zoals EMI Abbey Road, Decca en Deutsche Grammophon, al snel als referentieluidspreker werd gebruikt.

DM70

1970: DM70

Zonder de DM70 zou de droom van John Bowers om de perfecte luidspreker te maken waarschijnlijk een utopie zijn gebleven. Critici waren het eens met de technici van Bowers & Wilkins dat het geluid van de uit 11 modulen bestaande elektrostatische middentoner/tweeter in de DM70 een ware doorbraak was. Met zijn fraai gevormde slanke kast veranderde de DM70 de vormgeving van luidsprekers voorgoed.

Kenneth Grange

1975: Kenneth Grange

Bowers & Wilkins neemt Kenneth Grange, medeoprichter van Pentagram en een van meest vooraanstaande Britse ontwerpers, in de arm om te werken aan het ontwerp van hun luidsprekerkasten. De relatie produceerde enkele uitmuntende luidsprekers, waarvan de Signature Diamond in 2005 de laatste was.

DM6

1976: DM6

Aramid fibre conussen worden voor het eerst toegepast in de legendarische DM6. De DM6, ontworpen door Kenneth Grange, werd wel liefkozend de ‘zwangere kangoeroe’ genoemd.

DM7

1977: DM7

De DM7 markeerde een radicale verandering door de tweeter los te koppelen van de kast, waardoor hoge frequenties vrij worden weergegeven en waarmee Bowers en Wilkins de meest natuurlijke geluidsweergave tot dan toe realiseerde. Een meer geraffineerde versie van deze ‘tweeter bovenop’ technologie wordt nog steeds toegepast in de huidige luidsprekers van Bowers & Wilkins.

801

1979: 801

De oorspronkelijke 801 luidde een nieuw tijdperk van vooruitstrevend luidsprekerontwerp in. Superieure driver units, geïsoleerd in afzonderlijke compartimenten, produceerden een ongekend natuurlijk geluid en bezorgden de 801 een plaats als standaard voor de beste studio’s en de huiskamers van muziekliefhebbers, een traditie die ook de latere luidsprekers uit de 801 Serie voortzetten.

Copyright © 2019 Bowers & Wilkins. All rights reserved.