Technologie

Quad Magnet Tweeter Motor System

Tweeter-motor met vier magneten: een efficiënte tweeter is een dynamische tweeter.

Om een tweeter volledig op de dynamiek van muziek te laten reageren, moet hij zo koel mogelijk werken, vooral bij hoge belasting. Het probleem is dat de spreekspoel van een tweeter klein en licht moet zijn om op zeer hoge frequenties te reageren, en daarom wordt hij snel heet. Hoe heter de spoel wordt, hoe hoger de elektrische weerstand. Dit betekent dat de stroom die er doorheen gaat, die op zijn beurt de kracht bepaalt die op de dome wordt uitgeoefend, niet meer evenredig is met het spanningssignaal van de versterker. Het resultaat is compressie, waardoor de muziek haar levendige klank verliest.


Het gebruik van kleine neodymium-ijzer-boor magneten kan dit  probleem verergeren, omdat dit slechte warmteopnemers zijn. Dit is de reden waarom de Nautilus™-buizen van de tweeters in de 800 Series van metaal gemaakt zijn. Ze helpen de warmte van de spreekspoel weg te leiden. Door meer magnetische energie in de spreekspoel te introduceren zou er minder stroom nodig zijn om een bepaald uitvoerniveau te realiseren, waardoor de spoel koeler zou kunnen werken. Maar hoe doen we dit met een zo kleine spleet en stalen onderdelen die zowat verzadigd zijn? Normale motorsystemen gebruiken één enkele magneet (1), aangebracht tussen een dekplaat en een rugplaat (middenpool) en de spreekspoel zit in de spleet tussen de dekplaat en de middenpool. Om de magnetische energie precies te richten op de plek waar de spreekspoel zit, is de dekplaat iets meer dan een millimeter dik en snel verzadigd.

Bij gebruik van een grotere magneet wordt zeer weinig extra magnetische energie in de spleet geïntroduceerd. De oplossing is het gebruik van extra magneten die gepolariseerd zijn in de tegenovergestelde richting van het veld dat door de hoofdmagneet geproduceerd wordt. De eerste wordt achter de rugplaat geplaatst (2). Dit is de plaats die vaak gebruikt wordt in afgeschermde magneetsystemen, waar de extra magneet gebruikt wordt met een metalen ommanteling die het hele motorsysteem omgeeft. In dit geval hebben we geen ommanteling nodig; twee verdere magneten bovenop de dekplaat (3) en aan het uiteinde van de middenpool (4) leiden de energie door de spoel heen. Deze constructie kan circa 2 dB toevoegen aan de gevoeligheid van de spoel, waarmee het stroomverbruik met ongeveer 40% wordt verlaagd. Het resultaat is een koeler werkende tweeter, minder compressie en meer levendige muziek.

Copyright © 2018 Bowers & Wilkins. All rights reserved.